₺233,99 KDV Dahil
₺389,99 KDV Dahil
₺89,99 KDV Dahil
₺179,99 KDV Dahil
₺159,99 KDV Dahil
₺319,99 KDV Dahil
₺159,99 KDV Dahil
₺319,99 KDV Dahil
₺114,99 KDV Dahil
₺229,99 KDV Dahil
₺159,99 KDV Dahil
₺319,99 KDV Dahil
₺203,99 KDV Dahil
₺339,99 KDV Dahil
₺107,99 KDV Dahil
₺179,99 KDV Dahil
₺89,99 KDV Dahil
₺179,99 KDV Dahil
₺159,99 KDV Dahil
₺319,99 KDV Dahil
₺159,99 KDV Dahil
₺319,99 KDV Dahil
₺804,99 KDV Dahil
₺1.609,99 KDV Dahil
%50 İndirim
%50İndirim
Ücretsiz Kargo
Sepette %50 İndirim

Sabun

SABUN

Gün içerisinde onlarca kez el yıkarken, sabunun nasıl yapıldığını, tarihini ve özelliklerini düşündüğünüz oluyor mu? Sabunun köklü tarihi M.Ö 6000 yılına kadar uzanıyor. Hatta geçmişte gerçekten değer verilen bir madde olması sayesinde alışverişlerde değiş-tokuş aracı olarak bile kullanılmış. Günümüzde pek çok formu ile her yerde kullanılan sabunun özelliklerine gelin birlikte bakalım.

 

Sabun Nedir?

Günlük hayatta sıkça kullanılan sabun, belirli bir kısım temizlik aracına verilen addır. Kimyasal olarak bir yağ asidi ile bir bazın reaksiyona girmesi sonucu oluşan tuz aslında sabun olarak adlandırılır. Her yağ molekülünün içerdiği yağ asitleri farklı olduğundan cilt için yarar ve zarar dengesi de değişim gösterir. Bu nedenle yağları sabun haline getirmek için gerekli alkali oran bilinmelidir. Aksi halde sabunlaşma denilen eylem tam olarak gerçekleşemez. Evde kullanılan sabunlar, temelde doğal ortamda bulunan hayvanî yağlar ile bitkisel yağlardan elde edilen tuzlardır. Yine doğada serbest halde bulunan karboksilli asitlerden de farklı çeşitlerde ve özelliklerde sabunlar yapılabilir.

 

Sabunun tarihine bakıldığında aslında insanlık tarihi kadar eski olduğu görülür. Örneğin, Pompei'deki lav örtüsü altındaki toprakta dahi sabun kalıntılara rastlanılmıştır. Ancak modern sabunun üretiminin 19. yy'a dayandığı bilinir. Fransız kimyageri olan Eugene Chevreul, formüle ettiği sabunun aslında bir yağ asidine ait tuz parçacığı olduğunu ortaya koymuştur.

 

Tarih boyunca sabun üretiminde kullanılan sodyum, potasyum ya da soda küllerinin ve tuzlarının yağlı asit suyu ile sabunlaştırma tepkimesine girmesi sonucu elde edilmiştir. Günümüzde ise halk arasında kostik olarak bilinen sodyum hidroksit, katı sabun yapımında kullanılır. Buna karşın jel ya da daha bilinen ismi ile sıvı sabun yapmak için potasyum hidroksit kullanılmalıdır.

 

Sabun Ne İşe Yarar?

Cilde dost ve pH dengesine uygun olarak üretilen sabunlar, vücut, el ve yüz temizliği için kullanılır. Antiseptik bir özelliğe sahip olduğu için cildi nemlendirme ve canlılık vermesinin yanı sıra toksinlerin atılmasına da yardımcı olur. Özellikle cildin yağ dengesini sağlayan özel üretim sabun türleri, cilt bariyeri üzerindeki fazla sebumu yok eder ve gözenekleri temizleyerek sivilce oluşumunu engeller. Aynı zamanda ciltte düzenli bir temizlik yaptığı ve nem dengesini sağladığı için kırışıklıkları önler, erken yaşlanmanın da önüne geçer.

 

Farklı kullanım alanları için yine farklı özellikte sabun çeşitleri üretilir. Örneğin, duş ve banyo sabunları bütün bir vücut için nem dengeleyici özellik sunarlar. İçerisindeki aroma ve kokular sayesinde her banyo sonrası ferahlık ve temizlik hissi verirler. Banyoda kullanılan diğer bir sabun türü de kükürtlü sabundur. Genellikle saç temizliği için kullanılan kükürtlü sabun, yapısında bulunan çam katranı sayesinde saç derisini derinlemesine temizlerken kaşıntıyı ve kepek oluşumunu önleyerek sağlıklı bir saç ve saç derisi vadeder. Saç bakımı için kullanılan sarımsak özlü sabunlar ise ince telli saçlara sahip kadınların âdeta kurtarıcısı rolündedir. Zayıf saç yapısına dolgunluk vererek, koparak dökülmelerin önüne geçen sarımsak özlü sabunlar, özel üretim teknikleri ile sarımsağın keskin kokusundan da arındırılmıştır.

 

Son zamanlarda güzellik sektöründe sıkça kullanılan bir diğer sabun çeşidi de kil özlü olanlardır. Siyah noktaların ve gözeneklerin temizliği konusunda son derece başarılı olan bu sabun türü, salyangoz özlü sabunlar ile kombine kullanılır. Salyangoz özlü sabun içerisindeki allantoin sayesinde gençleştirici ve kırışık önleyici etki ile birleşerek doğal bir güzellik sağlar.

 

Kadınların eski çağlardan beri selülit ve ölü deri temizleme için kullandığı bir diğer sabun türü de yosun özlü sabunlardır. Peeling özelliği bulunan bu sabunlar, yapısındaki aktif maddeler sayesinde kapalı gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olurken cildi nemlendirir ve benzersiz kokusu ile ferahlık sağlar.

 

Antibakteriyel sabun denilince akla ilk gelenlerden biri de defne özlü sabunlardır. Kan akışının hızlanmasını sağlayan, bu sayede de cilde tazelik ve canlılık veren defne özlü sabunlar banyo keyfini ikiye katlayan kokulu sabun türleri arasında yer alır.

 

Son dönemde hijyenik olması açısından sıkça kullanılan sıvı sabun formlarında anti-bakteriyel özellikler dikkat çeker. Sıvı sabunların tek bir yıkama sonrasında dahi bakterileri %99'a kadar yok eden formülü ve tek basımda yeterli miktarı sağlayan şişe formları, uzun ömürlü kullanım da sunar.

 

Görsellik açısından olduğu kadar pratik kullanım da sağlayan ipli sabunlar, banyo yaparken elden kaymamayı önler. Kullanımı bittikten sonra rahatlıkla asılabilen katı formlu bu sabunlar genellikle defne özlü olarak bitkisel formda üretilir.

 

Sabun çeşitlerini dilerseniz çekmecelerinizin içinde, havlu, nevresim takımı ve kıyafetlerinizin arasına koyarak hoş kokularını koruyabilirsiniz.

 

Sabun Nasıl Temizler?

Vücudumuzda kir olarak tabir ettiğimiz maddeler aslında yağlar ile kaplıdır. Yağlar, suda çözünemediği için sadece su ile yıkandığında aslında tam temizleme sağlanamaz. Bu nedenle de sabundan yardım alınır. Sabun yapısındaki moleküller itibariyle iki farklı uca sahiptir. Birincisi suyu seven hidrofil uç; diğeri ise suyu iten hidrofobik uçtur. Sabun, su ile temas ettiği anda hidrofilik uç suyu tutar, buna karşın hidrofobik olan uç ise yağları hapseder. Böylece sabun, yağ ile kaplı olan kirler ile su arasında âdeta bir tutucu, hapsedici görevi görür. Zaten bu mekanizma oluşurken, sabun üzerinde köpükler meydana gelir. Su ile durulama yapıldığında da kirler, moleküller içine hapsedildiği için vücuttan uzaklaştırılmış olur.

 

Geçmiş yıllarda sadece katı formda kullanılan sabunlar, günümüzde çok daha pratik ve hijyenik olarak sıvı sabun formunda da kullanılır. Özellikle banyo dekorasyonlarında, banyo setleri ile birlikte sabun çeşitlerinden ilham almak isteyenler için oldukça farklı tasarımlara sahip olan sabunlar English Home farkı ile sizlere sunulur. Sıvı sabunlar şişe formları ve floral desenleri ile göz zevkine hitap ederken içeriğindeki güçlü temizleyiciler sayesinde el ve yüz temizliğinde oldukça pratik kullanıma sahiptir. Üstelik son derece uygun sıvı sabun fiyatları yanı sıra yine fiyat avantajları ile sahip olunabilecek katı sabunlar ürün çeşileri içinde yer alır. Kalp, oval ve kare formundaki sabunlar, banyolarınıza farklı bir koku ve temizlik havası katar. Mis gibi kokan ve her kullanımda günün stresinden ve kirinden arındıran sabun çeşitleri için English Home'u ziyaret edebilir, beğendiklerinizi sepetinize atarak, kolayca sipariş edebilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR