₺269,99 KDV Dahil
₺539,99 KDV Dahil
₺189,99 KDV Dahil
₺542,84 KDV Dahil
₺229,98 KDV Dahil
₺459,98 KDV Dahil
₺389,99 KDV Dahil
₺779,99 KDV Dahil
₺529,98 KDV Dahil
₺1.059,98 KDV Dahil
₺399,99 KDV Dahil
₺399,98 KDV Dahil
₺799,98 KDV Dahil
₺369,99 KDV Dahil
₺1.057,12 KDV Dahil
₺449,99 KDV Dahil
₺899,99 KDV Dahil
₺79,99 KDV Dahil
₺159,98 KDV Dahil
₺99,99 KDV Dahil
₺199,98 KDV Dahil
₺199,99 KDV Dahil
₺399,98 KDV Dahil
₺249,99 KDV Dahil
₺499,99 KDV Dahil
₺259,98 KDV Dahil
₺1.139,99 KDV Dahil
₺69,98 KDV Dahil
₺139,98 KDV Dahil
₺39,98 KDV Dahil
₺79,98 KDV Dahil

Dekoratif Saksı

Dekoratif Saksı

Bitkilere düşkün olan herkesin bildiği gibi, çiçeklerin ya da süs bitkilerinin sağlıkla büyütülebildiği saksı modelleri, aynı zamanda evlerde ya da bahçelerde benzersiz dekoratif süsler olarak da kullanılabilir. Son dönem trendleri arasında uygun modeller ile kombinlenen çerçeve, biblo ya da ayna tasarımları, yaşam alanlarında farklı bir atmosfer yaratır. Bitkinin boyutuna ve cinsine göre tercih edilebilecek pek çok çeşit mevcuttur. Zevkinize ve tarzına uygun olarak ahşap saksı, cam saksı, porselen saksı ya da seramik saksı modellerinden birini kullanabilirsiniz. 

 

Renk ve tasarım bakımından çok farklı seçenekler sunan modeller, ortama anında farklı bir hava katar. Hatta bazı uzun saksı çeşitleri, birden çok bitkinin yetiştirilmesi için de uygun bir ortam sunar. Hem canlı bitkiler için sulama yapabileceğiniz hem de yapay çiçek çeşitleri için şık tasarımlar oluşturabileceğiniz dekoratif saksı modelleri ile evinize tarz bir görüntü katabilirsiniz. Bahçesi olmayan evlerde dahi cam kenarları ya da balkon demirlerine konumlandırılması için özel üretilen modeller, bitkileriniz gün ışığı alırken ortama son derece zarif bir görüntü katar. Salonlarda dekoratif aksesuar amaçlı kullanılan geniş tabanlı modeller içerisindeki yüksek boylu bitkiler, yaşam alanı tasarımınızda son derece iddialı bir görüntü sunar.

 

Saksı Nasıl Değiştirilir?

Saksı içerisindeki toprak zamanla bitki köklerine yeterli gelmez ve bitki yeterince beslenememeye başlar. Bazen de siz yeni bir tarz görüp beğenerek de değişime karar verebilirsiniz. Eğer bitkinin yeri değiştirilirken kökleri zarar görürse kırılır ve yeni yerinde aniden kuruyabilir. Böyle durumları yaşamamak için değişimin inceliklerini bilmeniz gereklidir. Saksı değişiminde bilinmesi gereken ilk kural, yeni modelin boyutunun, eski küçük saksı boyutunun iki katı büyüklükte olmasıdır. Ancak buna karşın çok da büyük olması tercih edilmez. Çünkü bitki köklerinin toprağın tamamını kaplaması zaman alır, sağlıklı gelişim gösteremez. Bunun yanı sıra yeni saksıya geçmeden önce, saksının dinlendirilmiş ve kireçli olmayan su altında bir süre bekletilmesi gerekir. Böylece yeni olanın suyu tamamen emmesi sağlanır. Yeni kullanılacak modelde drenaj deliğinin olmasına özen gösterilmelidir. Drenaj, suyun yapay yollar ile uzaklaştırılmasına imkân tanır. Bu sistem toprağın üretkenliğini artırmak adına suyun kontrollü şekilde atılması, birikmesinin önlenmesi için önemlidir.

 

Saksı değişimi yapılırken ihtiyaç duyulacak malzemeler büyük bir model, bitkinin yerinden çıkmama ihtimaline karşın rahat kesebilen bir makas, karıştırma ve sulama kabıdır. Değişime başlamadan önce bitki en az iki gün önce sulanmalıdır. Değişimin yapıldığı esnada ya da bir gün öncesinden sulama yapılması tavsiye edilmez. Değişim esnasında bir elinizle bitkiyi, diğer elinizle de saksıyı tutarak ters çevirin. Bu işlem olabildiğince nazik yapılmalıdır. Hatta bitki büyük boyutlu ise mutlaka yardımla yapılması gerekir. Bitki kökü ve toprağı orta parmak ile yüzük parmak arasına alınır. Eğer bitki yerinden çıkmıyorsa keserek de bitkiyi çıkarabilirsiniz. Bu esnada karıştırma kabına eski toprağın 1/3'ü oranında toprak ile geri kalan bölümüne yeni toprak eklenmeli ve karıştırılmalıdır. Bu aşamada dilerseniz, bitki için gerekli vitamin ve besin kaynaklarını da karışıma ekleyebilirsiniz.

 

Bitki ve kökleri çıktıktan sonra kökleri kontrol etmeniz gerekir. Ölü ve çürümüş olan kökleri keserek temizleyin. Bitki ve köklerini yeni modelin tam orta kısmına yerleştirin ve drenaj deliklerinin açık olduğundan emin olun. Aksi halde su drene olmazsa, bitki dibindeki toprağı çamurlaştırır ve bitkinin ileride çürümesine neden olur. Bitki yeni saksıya yerleştirildikten sonra boşta kalan elinizle karıştırma kabındaki toprağı, üst seviyeden 2 cm aşağıda kalacak şekilde doldurun. Bu esnada hafifçe yere vurarak sıkıştırın. En son toprak tamamen nemli durumuna gelinceye kadar su verin. Sonraki günlerde ise su dökmek yerine su püskürtme ile sulamaya özen gösterin. Her ne kadar bitkiler güneş ışığını sevseler de direkt güneş altında bırakılmamalı, yarı loş bir alanda bulundurulmalıdır.

 

Bitkinin büyüme hızına bağlı olarak köklerin yeterli alana yayılması için değişim yapılmalıdır. Ayrıca zamanla toprakta yeterli besin kalmayacağı için ortalama 2-3 yılda bir toprak ve saksı değişimi önerilir. Değişim için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Çünkü bitkinin kış dönemi uykusundan çıkarak aktifleşmeye başladığı zaman, toprak değişimi uygundur. Tabii zaman durumu bitki türüne göre de değişiklik gösterir.

 

Farklı Alanlarda Saksı Seçimleri

Çeşitli malzemelerden üretilmiş modeller; bakım kolaylığı, bulunduğu yerin çevresel şartları ile tabii ki fiyatına göre değişiklik gösterir. Bu sebeple üretim şartları ve kullanılan malzemeler bilinmeli ve kullanılacak dekoratif mekanlarda buna göre seçim yapılmalıdır.

 
  • Toprak saksı modelleri, özel bir kil türünden üretilir. Çok yönlü kullanım için ideal olan bu saksılar, sıcak bölgede hem evlerde hem de bahçelerde kullanılabilir. Ancak kırılganlıkları yüksek olduğu için soğuk bölgelerde sadece iç mekanda kullanılması önerilir.
  • Reçineden üretilen ve özel bir fiberglass ile kaplanan plastik saksı modelleri dayanıklı ve hafiftir. Üzerine kaplanan malzemeye kolaylıkla uyum sağlar ve her türlü hava koşulunda kullanılabilir.
  • Açık renkli kilden yapılan, sonrasında sırlanan seramik saksı çeşitleri, ağır olmalarına rağmen hemen her türlü bitkiye uygun bir mekan sağlar. Soğuk havalara karşı dayanıksız olan bu modeller, özellikle hava sıcaklığı 0 derecenin altında olduğunda çatlayabilir. Bu sebeple soğuk bölgelerde iç mekanda kullanılmalıdır.
  • Ahşap saksı çeşitleri daha çok ceviz ya da köknar gibi dayanıklı ağaçlardan üretilir ve dış yüzeyi dayanıklı boya ile kuvvetlendirilir. Hatta kullanım alanına göre farklı desen ve baskılar ile bezenerek farklı mekanlar için özel stantlarda dekoratif ürün olarak da kullanılır.
 

Hem bitkilerinizin sağlıklı gelişimi hem de dekorasyon köşeleriniz için faydalanabileceğiniz saksı modelleri için özgün tasarımlar arıyorsanız, English Home'un saksı fiyatları bakımından en uygun ürün seçkisine göz atabilirsiniz. İç açıcı mekânlara özel farklı boyut ve renklerdeki kullanışlı modeller, evinizin çehresini değiştirmek için sizleri bekliyor.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR