{ "user": { "type": "identify", "data": { "id":"None", "user":{ "name": " ", "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "permission": "no" } } }, "page": { "type": "page Viewed", "data": "ProductList" } }
0 ürün gösteriliyor
FİLTRELE
{ "productList": { "type": "Product List Viewed", "data": { "currency": "TRY", "products": [ ] } } }

Ramazan Sofraları

Bolluk ve bereket ile sofraların dolduğu Ramazan ayı, özenle hazırlanan yemeklerin, Türk mutfağının en nadide tariflerinin masaya geldiği zamanı işaret eder. Huzurla sofraya oturulan, iyi dileklerle oruç açılan bu mukaddes ayda, yemeklere gösterilen özen masa dekorasyonu ve düzeninde de kendini gösterir. Her bir tabak özenle seçilir, misafirlik, çeyizlik yemek takımı vitrinlerden iner. Yemeğe, aileye, bir arada olmaya, iftar sofrası bereketine duyulan şükran, sofranın tüm detaylarında göz önüne serilir.

Ramazan Ayı Ne Zaman?

2022 Ramazan ayı, 2 Nisan Cumartesi günü başlar ve 2 Mayıs Pazartesi günü sona erer. Her gün oruç tutulan, sahura kalkılan, iftar menüleri özenle hazırlanan bir ayın ardından Ramazan, üç gün süren bayramla kutlanır. Şeker Bayramı da denilen Ramazan Bayramı; misafirlikler, anıların yad edildiği sohbetler, özlem gideren telefon konuşmaları, armağanlar ve ikramlarla geçer. Küçük büyük akrabaların bir araya geldiği, mesafelerin aşılıp kucaklaşmaların yaşandığı bu özel zamanlar da bayram sofraları ile şenlenir. En az iftar menüsü kadar görkemli olan bayram menülerinde, salatalardan zeytinyağlılara, ana yemeklerden tatlılara geniş yelpazede Türk mutfağının sevilen yemekleri sunulur. Yemeklere eşlik eden masa örtüsü, servis peçeteleri, porselen ürünleri bayram öncesi temizlenir, özenle hazırlanıp sofrada yerini alır. Ramazan sofrası ve bayram masalarına gösterilen özen, yüzyıllardır geleneğimizdir.

İftara Hazırlık Aşaması Nasıl Olmalı?

11 ayın sultanı Ramazan için hazırlık uzun bir alışveriş listesi ile tamamlanır. İftara hazırlık alışveriş, yemek yapma, masa hazırlama süreçlerinden oluşur:

  • İftar ve sahur için öncelikle iştah açıcı iftariyelikler yani atıştırmalıklar seçilir. (Pastırma, hurma, zeytin gibi geleneksel iftariyelikler mutlaka alışveriş listelerinde bulunur)
  • Ramazan öncesinde eğer mutfak gereçleri ve sunum eşyalarında eksik varsa tamamlanır.
  • Ramazan menüleri, doyurucu, sindirimi kolay, besin değeri yüksek ve dengeli beslenmeye uygun yemeklerden hazırlanır. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayarak yiyecek ve içecekler sofrada hazır olur.
  • Ramazan alışverişinde bol bol yeşillik, sebze, meyve, et yer alır. Ramazan öncesi evin temel erzak ihtiyaçları tamamlanır. Bu ihtiyaçlar arasında; yağ, tuz, şeker, un, makarna, pirinç, bakliyat kalemleri bulunur.
  • Evdeki kişi ve iftar yemekleri için misafir sayısına uygun, porsiyon hesabı yapılarak alışveriş gerçekleştirilir.
  • Ramazan iftar menüleri hazırlanırken oruç vakti ve iftar saati gözetilerek yemekler yapılır. Oruç açılacağı zaman zeytinyağlıların soğuk, çorbaların, ana yemeklerin taze ve sıcak olması gerekir. Hazırlık planlaması buna göre gerçekleştirilir.
  • İftara hazırlık yapılırken menüde eksik olmamasına dikkat edilir. Tüm gün aç kalındığı için yemeğe iftariyeliklerin ardından çorba veya hoşaf gibi sıvı gıdalar ile başlamak önerilir. İftar menüsünde muhakkak çorba, salata, ana yemek ve tatlı yer alması gelenekler arasındadır.
  • İftar sonrası çay ve kahve ikramları gerçekleştirileceği için iftar saati itibarıyla çay demlenerek hazırlıklar devam eder.

İftar Sofrası Nasıl Kurulmalı?

İftar sofrasındaki tüm sunum ürünlerinin; bardak, tabak, tepsi ve kaselerin birbiri ile uyumlu olması gerekir. Her biri sofraya gelmeden özenle temizlenen sunum ürünleri, aynı ihtimamla sofrada yerlerini alır. Sofra kurmanın püf noktaları ise şöyle sıralanabilir:

  • Şık ve estetik sofralar için masanıza bir tema belirleyebilirsiniz. Eğer bir tema bulmakta zorlanıyorsanız otantik gereçler seçerek Ramazan temalı sofralar oluşturabilirsiniz.
  • İftara yemek hazırlarken, iftariyelikler, salata, turşu, aperatif ve zeytinyağlılar sunum tabaklarıyla sofraya yerleştirilir. Sofraya oturulurken, soğuklar masaya konularak iştah açıcı bir görünüm elde edilmesi sağlanır.
  • Masada kaç kişi olacaksa o sayıda servis açılır.
  • Sofra kurulurken servis tabaklarının sağ üst köşesine su bardağı ve meşrubat bardağı yerleştirilir.
  • Servis tabağı, yemek tabağı ve üzerinde çorba tabağı bulunur.
  • İftariyelikler ve ekmekler, küçük pasta tabaklarında ve çerezlik içinde kişiye özel şekilde masaya yerleştirilir.
  • Salatalar ortaya bir servis tabağı içinde konulabilir veya kaseler içinde tek kişilik porsiyonlarda sunulur.
  • Masada tuz, karabiber, baharatlar ve soslar yer almalıdır.
  • Her servise peçete yerleştirilir.
  • Yemeklerin içinde yer almıyorsa, masaya ek olarak yoğurt getirilir. Prebiyotik veya probiyotik içerikli turşu ve yoğurdun her akşam masada olması Ramazan döneminde yaşanabilecek sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

İftar sofrasında yemek çorba ile başlar. Ardından bol lifli bir sebze yemeği, ana yemek sunumu yapılır. Yemek arasında 15 dakika dinlenilerek tatlıya geçilmesi önerilir. Yemek sırasında ve sonrasında bol bol su içilerek susuz kalan vücudun denge sağlamasına yardımcı olunur.

İftar Sonrası Çay ve Kahve Keyfi

İftar yemeğinin ardından, ortalama 30 dakika sonra çay veya kahve keyfi yapılır. Bu arada masa kaldırılır, sofra toplanır, kirli pişirme ürünleri temizlenerek mutfak toparlanır ve mutfak düzenleme işlemleri tamamlanır. Sürenin yarım saat olması, yemeğin hazmedilmesi için önemlidir. Sindirim problemi yaşamamak adına, içecek olarak bitki çayları da tercih edilebilir. Ihlamur, yeşil çay, nane çayı gibi içeceklerle hazmın kolaylaşması sağlanabilir. Yenen tatlının ardından çay saati sırasında içilecek içeceklerin şekersiz olmasına özen gösterilebilir. Sindirimin rahatlaması için çaya bir dilim limon, kahveye az miktarda tarçın eklenebilir.

Sahur Sofrası Nasıl Hazırlanmalı?

Oruca niyet edilen sahur sofrası için hem tok tutacak hem de ağır olmayan yiyecekler tercih edilir. Birçok kişi sahur menüsü için kahvaltıyı tercih eder. Çeşit çeşit serpme kahvaltılığın boy gösterdiği sahurda, sahan içinde yumurta, sıcacık pişi, börek ve menemen başroldedir. En şık kahvaltı takımı modelleri, sahur saatlerinde yapılan kahvaltılara eşlik eder. Sahur sofrası hazırlanırken şu noktalara dikkat edilir:

  • Sahur sofrasında beyaz ekmek, börek gibi kan şekerini hızla yükseltecek karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin yerine, tam buğday unundan yapılan gıdalara, protein ağırlıklı besinlere ve lifli sebzelere ağırlık verilmelidir.
  • Sofrada dolu bir sürahi su bulundurmak su içmeyi hatırlatacağından önerilir.
  • Ramazan sofrasındaki iftariyelikler, sahur masasına da yerleştirilebilir. Hurma ve zeytin, besleyici değerleriyle muhakkak sahurda da masanızda yer almalıdır.
  • Sahur masası hazırlarken sofraya yemek tabağı, çatal, bıçak, kaşık, peçete, bardak koymalısınız.
  • Sıvı desteği verecek çorbalara masanızda yer açabilir, servis için yemek tabaklarının yanında çorba kaselerine de yer verebilirsiniz.
  • Gün içinde hızla acıkmaya neden olacak, kan şekerini hızla yükseltip düşürecek tatlıları sahurda yememelisiniz.

Siz de Ramazan sofraları için en güzel servis malzemelerini, lezzetli yemekleri hazırlayacağınız pişirme ürünlerini English Home’da bulabilirsiniz. Yüksek kalitedeki English Home ürünleri ile sofralarınıza şıklık katarken elinizin lezzetiyle tüm iftar ve sahur sofralarını unutulmaz kılabilirsiniz.



FAVORİ ÜRÜN

Ürünü favori listenize eklediniz. Menüdeki kalbe tıklayarak tüm favori ürün listenizi görüntüleyebilirsiniz.